Zeytin Yaprağı Ekstresi (Doğal Bağışıklılık Güçlendirici)

28-02-2023 09:49
Zeytin Yaprağı Ekstresi (Doğal Bağışıklılık Güçlendirici)

Bir doğal bağışıklık güçlendirici olan zeytin yaprağından elde edilen ekstre ve ekstrat kavramlarının farkıyla başlamak gerekir. Kimyasal olarak aynı olan bu iki ürünün farkı ise yalnızca formuyla ilgilidir. Sıvı kıvamda hazırlandığında ekstrat, katı ve/veya toz halde sunulduğunda ise ekstre ismiyle anılır. Her ikisinin de faydaları birbirinden farklı olmayıp, yalnızca kullanım şekliyle ilgili farklılıklar ortaya çıkmaktadır.

Zeytin yaprağı kurutulmuş olan temin edilerek çay şeklinde evlerde hazırlanabilse de, zeytin yaprağı ekstresi veya ekstratı kimyasal işlemlerden geçirilerek hazırlanır. Bu nedenle toz veya sıvı halde temin edilmesi gerekir.

İnsan vücuduna bilinen faydaları oldukça çeşitli olup, yapılan bilimsel araştırmalarla desteklenmiştir. Bazı bulgularının kesinliği olmamakla birlikte, elde edilen bilgiler doğrultusunda zeytin yaprağı ekstresinin faydaları hakkında geniş bir bilgi havuzu bulunmaktadır.

Zeytin Yaprağı Ekstresi Ne İşe Yarar?

Zeytin yaprağı ekstresi, en çok bilinen özelliği olarak bağışıklık güçlendirme konusunda işe yarar. Bununla birlikte onlarca faydası yapılan farklı araştırmalarda ortaya çıkarılan zeytin yaprağının etkinliği eski çağlardan beri bilinir. Son yıllarda hem fareler hem de insanlar üzerinde yapılan çalışmalarda antioksidan özelliği başta olmak üzere kanser türleri dahil çeşitli önleyici etkilerine dair bulgular vardır. İşte zeytin yaprağı ekstresi ne işe yarar sorusunun cevapları:

-Doğal bir bağışıklık güçlendiricidir.

-Kanserli hücrelerin çoğalmasını engeller.

-Eklem ağrılarına iyi geldiği bilinir.

-Kan şekerini ve insülin direncini düzenler.

-Alzheimer ve Parkinson gibi nörolojik hastalıkları engellediği bilinir.

-Açık yaraların iyileşmesinde etkilidir.

-Yanık tedavisinde kullanılır.

-İyi bir kilo kontrol edicidir.

-Kolesterol ve tansiyon gibi kalbi yakından ilgilendiren hastalıklara karşı koruma sağlar.

-Cildi güzelleştirir.

Zeytin Yaprağı Ekstresi Nasıl Yapılır?

Öncelikle zeytin yaprağı ekstresinin kimyasal bir bileşim olduğunu belirtmek gerekir. İçerisinde doğal olarak bulunan Oleuropein adındaki maddenin işlenmesiyle yapılır. Laboratuar ortamında hazırlanan zeytin yaprağı ekstresi veya ekstratının evde hazırlanması söz konusu değildir. İçerisine ayrıca hidroksitirozol, rutin ve tirozol adı verilen kimyasallar eklenir. Bu sayede ekstrenin etkinliği artırılırken aynı zamanda kullanım ömrü de uzatılmış olur. Vücuda bilinen bir zararı olmayan bu katkı maddeleri, ekstratların farklı vücut sistemlerine etkisi bulunur. Sayılanların haricinde onlarca farklı katkıyla hazırlanır ve hepsinin ayrı bir işlevi bulunur.

Doğal Bağışıklık Güçlendirici Takviyeler

Takviye edici gıdaların giderek yaygınlaştığı günümüz dünyasında en geniş kullanım alanına sahip ürünlerden birisi olarak zeytin yaprağı esktresi ön plana çıkar. En çok doğal bir bağışıklık güçlendirici olma özelliğine sahip olup, bu maksatla hazırlanan takviye gıdalarda sıkça kullanılır. Bunun yanında enginar ve/veya kırmızı üzüm ile birleştirildiğinde, elde edilen faydaları da aynı oranda artış gösterir. İçerisine eklenen enginar ve kırmızı üzüm özleriyle birlikte kullanılan zeytin yapraklı takviyelerin faydalarına ekstra olarak:

-Karaciğerle ilgili hastalıklara karşı önleyici/koruyucu olması

-Kalp hastalıklarına karşı koruması

-Dolaşım hastalıklarına karşı koruması

-Vitamin yönünden oldukça zenginleşmesi

etkileri bulunur. Bu şekilde hazırlanan karışım takviyelerini ise her markada bulmak mümkün olmayabiliyor. Zeytin yaprağı ekstrat veya ekstresi tek başına bile doğal bağışıklık güçlendirici olarak oldukça etkilidir. Bunun yanında içinde barındırdığı ilave kimyasallarla birlikte oldukça geniş bir olumlu etki alanına sahip hale gelir.

En marjinal faydası olarak nörolojik kökenli Parkinson ve Alzheimer hastalıklarına karşı koruyucu olması söylenebilir. Beyinde salgılanan ve nörotransmitter adı verilen kimyasalların düzenlenmesine yardımcı olur. Özellikle dopamin adı verilen nörotransmitterin öğrenme, hareket ve algı konularında görevli olduğu ve zeytin yaprağı ekstresi tarafından beyindeki etkisinin artırıldığı belirtilmelidir. Bu sayede Alzheimer ve Parkinson hastalıklarına karşı önleyici etkisi daha kolay anlaşılabilir.

Zeytin Yaprağı Ekstresi Faydaları Nelerdir?

Doğal ürünlerden elde edilen bir kimyasal bileşim olan zeytin yaprağı ekstresi faydaları şu şekilde sıralanabilir:

-Alzheimer ve Parkinson gibi nörolojik hastalıkları önleyici/geciktirici etkisi

-Kanser türlerine karşı koruyucu etkisi

-Kanser hücrelerinin yayılmasını engellemesi

-Uçukların iyileştirici etkisi

-Doğal bağışıklık güçlendirici olarak etki göstermesi

-Kolesterol düzenleyici olması

-Kan basıncı (tansiyon) düzenlemesi

-Diyabet (şeker) hastalığına karşı koruyucu etkisi

-İnsülin direncini düzenlemesi

-Kilo vermede etkin olarak kullanılabilir olması

-Romatoid ve osteoartrid gibi eklemsel hastalıkların ağrılarının azaltılması

-Açık yara ve yanıkların iyileştirilmesinde etkin olarak kullanılması

-Sıtma ve diğer enfeksiyonel hastalıklardan kaynaklı vücut ateşinin dengelenmesini sağlaması

-Mide ve bağırsakta oluşan çeşitli acı/ağrıların azaltılmasında kullanılabilmesi

-Cildi güzelleştirmesi

Zeytin Yaprağı Ekstresi Nerelerde Kullanılır?

Eski Mısır döneminden bu yana çeşitli hastalıkların önlenmesi ve tedavisinde zeytin yaprağı aktif olarak kullanılır. Günümüz modern dünyasında, yapılan araştırmalar sonucunda kullanım alanı da aynı ölçüde genişleyen zeytin yaprağı ekstresi ve ekstratı şeklinde kullanılmaya başlanmıştır. En yaygın olarak takviye gıdalarında kullanılmakla birlikte bazı ilaçların içinde de etken madde olarak Oleuropein bulunmaktadır. Bu maddenin ise zeytin yaprağının acı tadını veren madde olduğunu belirtmek gerekir.

Zeytin Yaprağı Ekstresinin Zararı Var Mıdır?

Uzun yıllardır zeytin yaprağı ekstresi üzerine çalışmalar yapılmaktadır. Bilinen kadarıyla şu ana kadar zararlı bir etkisi bulunmuyor. Yine de her kimyasal madde gibi zeytin yaprağının da önerilen dozlarda kullanılması ve doz aşımı yapılmaması gerekir.

Özellikle hastalıkların tedavisi maksadıyla zeytin yaprağı ekstresi kullanmak isteyenlerin doktor tavsiyesi alması ayrıca gerekir. Önerilen dozların ise mümkünse doktor kontrolünde, değilse de üreticilerin önerdiği doz seviyelerinde olması önemlidir.

Kimler Zeytin Yaprağı Ekstresi Kullanabilir?

Zeytin yaprağı ekstresi kullanımı için herhangi bir hastalığa sahip olmaya ve bu hastalıklar için risk altında olmaya gerek yoktur. Yalnızca mevsimsel ve/veya genel hastalıklardan korunmak maksadıyla da tüketilmesi mümkündür. En bilinen antioksidan etkisinden yararlanılabilir. Böylece doğal bağışıklık güçlendirici olan zeytin yaprağının faydaları görülebilir.

Kimler Zeytin Yaprağı Ekstresi Kullanamaz?

Aslında zeytin yaprağının bilinen bir zararı bulunmamaktadır. Öte yandan belirli gruptaki kişilere ilişkin yeterli sayıda çalışma bulunmadığından doktor tavsiyesi olmadan kullanımı önerilmez. Takviye gıdaların prospektüslerinde yazdığı üzere;

-Hamileler

-Emziren anneler

-2 yaşından küçükler

-Reçeteli, düzenli ilaç kullananlar (ilaç etkileşimleri bilinmediğinden)

-Diyabet veya tansiyon hastalıkları olanlar

-Zeytin polenine alerjisi olanlar

doktor tavsiyesi olmadıkça zeytin yaprağı esktresi kullanmamaları önerilir.
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.