Punica Granatum Nedir? Punica Granatum Özellikleri

06-03-2023 11:40
Punica Granatum Nedir? Punica Granatum Özellikleri

Latincesi Punica Granatum, İngilizcesi Pomegrante ve Türkçesi ise Nar olan bitki, hem meyve hem de süs bitkisi olarak kullanılmaktadır. 3 – 8 m boyundaki bir ağaçtan elde edilen narın farklı özellikleri ve faydaları bulunmaktadır. Günümüzde en çok Puanica nar ekşisi olarak karşımıza çıkmaktadır. 200 yıl yaşayan bitki özellikle batı Asya’da yetiştirilmektedir.

Farklı kültürlerde farklı inanışlara sahiptir. Köklü bir geçmişe sahip olan bitkinin ülkemizde zenginlik ve ferahlık verdiğine inanılırken Çin’de ise tamamını yiyenin çok çocuğu olacağına inanılırken Antik Yunan’da ise tanrı meyvesi olarak bilinirdi. Farklı kullanım yöntemleri vardır. Genel özellikleri şu şekildedir:

·200 yıl yaşayabilir.

·3 – 8 m boylarına kadar yükselebilir.

·Mayıs ve Haziran aylarında çiçek açar.

·0 – 600 m rakım arasında yetişir.

·Yuvarlak, koyu ve yoğun bir taç görünümlü yapraklara sahiptir.

·Rüzgara karşı dayanıklıdır.

·Nar çiçeği 3 – 8 cm boyundadır.

Nar, her kültürde kendisine yer bulmuş önemli bir meyvedir. Bu durum onun ne kadar yaygın kullanıldığına ve faydasının ne kadar çok olduğuna bağlı olarak gelişen bir nedendir.Punica Granatum olarak da bilinen Nar için pek çok faydadan bahsetmek gerekir. Bazı durumlarda çekirdeğinden yağ yapılarak şifa olarak da kullanılır. Hatta bir de zaman zaman karşınıza çıkabilecek olan kudret narı faydaları da yer almaktadır. Ancak bu nar ile o nar birbirinden bağımsızdır.

Punica Granatum Nerede Yetişir?

Punica Granatum, ülkemizde pek çok yerde yetiştirilmektedir. Sağlıklı bir şekilde beslenmek isteyen herkesin kullanılabileceği bir meyvedir. Ülkemizde ise yetiştiriciliği şu illerde yoğunlaşmıştır:

·Antalya

·Muğla

·Denizli

·Gaziantep

·Aydın

·Hatay

Özellikle Nar üretiminin %38’i Antalya’da yapılmaktadır. Güney kesiminde yetiştirilmekte ve bu oran yaklaşık olarak ülkemizdeki tüm üretimin %95’ini oluşturmaktadır. %60 oranında Akdeniz, %25 oranında ise Ege’de yetiştirilmektedir.

Türkiye’de nar üretimi 300 bin dekar alanda yapılmaktadır. 500 bin tondan fazla da ürün elde edilmektedir. Farklı çeşitleri vardır. Ekşi nar, katırbaşı nar, mayhoş nar, çekirdeksiz kırmızı ve beyaz nar gibi çeşitleri de bulunmaktadır.

Punica Granatum Özellikleri

Punica Granatum özellikleri itibari ile farklı yapısı ve türü ile dikkat çeker. Tüketimi itibari ile 3 farklı yapıda sunulur.

·Meyve olarak yenmesi

·Meyve suyu olarak içilmesi

·Çekirdeğinden yağ yapılarak sürülmesi

Bunun gibi farklı şekillerde tüketilebilen nar içerisinde pek çok vitamin ve mineralde vardır. Bunlar:

·Çinko

·Fosfor

·Magnezyum

·Demir bileşenleri

Anti viral özelliği de bulunan narın aynı zamanda tümörlere karşı iyi geldiği de bilinmektedir. Ancak içerisinde şeker miktarının çok olması şeker hastalarının dikkat etmesini gerektirir.

Punica Granatum Yan Etkileri

Yüksek dozda alındığında da zararlı olabilecek olan narın bazı toksitlere yol açtığı da bilinmektedir. Bu nedenle tüketimi konusunda aşırıya kaçmamak son derece önemlidir. Düzensiz, uzmanların görüşü olmadan tüketildiğinde şu tür sağlık problemlerine neden olabilmektedir:

·İrritasyon oluşumu gözlenir.

·Düşük kan şekerine sahip olan kişilerde kullanımı önerilmez.

·Kan basıncının düzenlenmesini zorlaştırır.

·Yüksek dozda alındığında baş dönmesi, kusma, görme bozukluğu, nefes alışverişinde bozulma gibi durumlar gözlenir.

·Hamile ve emziren bayanların kullanması önerilmez.

Genellikle bu yan etkiler geçici olsa dahi Punica Granatum kullanan kişilerin yüksek dozdan kaçınması önemle hatırlatılır. Yüksek dozunun zararları fazla olsa da zaman içerisinde düzeldiği de bir gerçektir.
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.