Multivitaminler Ne İşe Yarar?

21-02-2023 14:57
Multivitaminler Ne İşe Yarar?

Multivitaminler Ne İşe Yarar?

Multivitamin birden fazla vitamini ve minareli bünyesinde barındıran takviye edici gıda olarak bilinmektedir. "Multi” kelime karışlığı olarak "çok” anlamına gelir. Farklı vitamin ve minerallerin tek bir tablette bulunduğu ek takviyeler olarak kullanılan multivitaminler, insan vücudunun ihtiyaç duyduğu günlük vitamin ihtiyacının ve minerallerin karşılanmasını sağlar. Bu ek takviyeler sıvı şeklinde ya da toz şeklinde kullanılabilmektedir. İçerisinde pek çok ek vitamin ve mineral bulunduran multivitaminler genellikle kalsiyum, demir, magnezyum, sodyum, potasyum, çinko vb. gibi mineraller içeren doğal bağışıklık güçlendirici gıda takviyeleridir. Bu vitaminler kişide çeşitli nedenlerden kaynaklı meydana gelen kansızlık ve yorgunluk gibi durumların oluşumunu engeller.

Multivitaminlerde Hangi Vitaminler Bulunur?

Günlük vitamin ihtiyacı için takviye edici bu gıdaların içerisinde pek çok vitamin ve mineral bileşeni bulunmaktadır. Her bir vitaminin ve bileşenin insan vücudunda farklı bir noktaya takviyesi bulunmakla birlikte, olası olumsuz durumlar karşısında; kansızlık, aşırı yorgunluk, sürekli uyku hali vb. gibi durumlar bu takviyeler sayesinde giderilebilmektedir. Yani multivitamin takviyeleri insan vücudunda olması gereken vitamin ve mineralleri desteklemektedir.

Ek takviye olarak kullanılan multivitaminlerin içerisinde bulunan vitaminlerden bazıları şunlardır: A vitamini, B1, B2, B3, B6, B12 ve C vitamini, D vitamini ve E vitamini vb. gibi vitaminlerdir.

A, B, C ve D Vitaminlerinin Faydaları Nelerdir?

Bu vitamininin insan vücuduna pek çok faydası bulunmaktadır. A vitamini insan bedeninde cilt ve göz sağlığı için oldukça önemli bir vitamindir. Ayrıca diş, kemik, yumuşak doku, mukus zarları ve cilt yapılarının sağlıklı bir şekilde oluşturulmasını sağlarken düşük ışık altında kişinin iyi görüş elde etmesini de sağlar.

B vitaminin ise, insan bedenindeki yağların kolay bir şekilde hazmedilmesini sağlayan, tırnakları güçlendiren, cilt yapısını onaran ve saç köklerini besleyen bir vitamindir.

C vitamininin insan bedenin özellikle cilde sağladığı pek çok fayda bulunmaktadır. Yaraları iyileştirmeye, dişleri, cildi ve kıkırdağı onarmaya yardımcı olan bir vitamindir. Ayrıca C vitamini, bir antioksidan olarak vücutta belirli kanserleri ve kalp hastalıklarını önlemeye ya da geciktirmeye yardımcı olmaktadır.

B ve C vitamini hücre sağlığı için oldukça önemli vitaminlerdir. Hücre sağlığını korumayı amaçlayan B ve C vitamin bağışıklık sistemini güçlü tutarak bulaşıcı hastalıkların oluşumunu engelleyen doğal bağışıklık güçlendirici takviyelerdir.

Çinko Mineralinin Faydaları Nelerdir?

Multivitaminlerin içeriğinde bulunan çinkonun faydalarından bazıları şu şekilde sıralanabilir; kronik hatalıklara yakalanma riskini azaltır, bağışıklığı güçlendirir, yaraların iyileşmesini hızlandırır, Alzheimer gibi hastalıkların önlenmesinde etkilidir. Ayrıca çinko, saç dökülmesine karşı savaşmaktadır.

Çinko mineralinin farklı çeşitleri vardır. Bunlar arasındaçinko glukonat, çinko sitrat, çinko asetat, çinko pikolinat, çinko sülfatyer alır.

 

Demir Mineralinin Faydaları

Demir minerali, kişinin zihinsel ve fiziksel performansın artırır. İnsan vücudunda demirin oldukça fazla faydası bulunur. İnsan bedeninde fiziksel zararlar demir olmadan iyileşmez. Yani hasar görmüş organlara ve hücrelere oksijen sağlayan hemoglobini arttıran demir yaralanmalarda ya da adet dönemi kan kayıplarında vücudun daha az zarar görmesini sağlamaktadır.

 

Multivitamin Neden Kullanılır? Kimler Kullanabilir?

Vitamin ve mineral insan vücudu içerisinde hayati önem taşıyan bileşenleri oluşturur. İnsan bedeninde vitamin ve mineral eksikliği görüldüğünde pek çok sağlık probleminin ortaya çıkması olası bir durumdur. Bu nedenle insan bedenini ihtiyaç duyduğu vitaminlerin eksiksiz olarak alınması gerekir. Multivitamin kullanımı, düşük enerjili diyet uygulayanlara, dengeli ve sağlıklı beslenemeyenlere, anemisi olanlara ve ileri yaşlardaki bireylere fayda sağlamaktadır. Ayrıca menopoz sonrasında kemik kaybı yaşayan kadınların da multivitamin kullanması önerilmektedir.

Multivitamin ek gıdalar, bir uzman tavsiyesi eşliğinde kullanılması gereken doğal bağışıklık güçlendirici takviyelerdir. Uzman tarafından önerilmeden kullanılan multivitamin kullanımı kişide çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilmektedir.

 

Multivitamin Faydaları Nelerdir?

Kişinin bedeninde eksik olan vitamin ve minerallerin ek gıdalar ile takviye edilmesini sağlayan multivitaminlerin pek çok faydası bulunmaktadır. Multivitaminler, insan vücudundaki besin eksikliğini azaltarak ihtiyaç duyulan vitamin ve minerallere ulaşımı sağlar. Multivitaminlerin içerisinde bulunan vitaminler sayesinde kişide katarakt riskini azaltır ve çok daha sağlıklı bir şekilde yaş alınmasını sağlar.

Bir diğer faydalardan biri ise kişinin cildinde, saçlarında ve tırnak problemleri üzerinde olumlu etkileri bulunmasıdır. Kullanılan multivitaminler sayesinde kişinin parlak saç ve cilde kavuşması mümkün olabilmektedir.

Doktor tavsiyesi eşliğinde kullanılmayan multivitaminler doğru şekilde kullanılmadığı taktirde insan bedenini olumsuz etkileyebilmektedir. Ayrıca aşırı kullanım sonucunda da kişi olumsuz etkilenebilmektedir. Multivitamin kullanılması gerekenden fazla kullanıldığında; baş ağrısı, mide bulantısı ve kusma gibi problemlere yol açabilmektedir.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.