Huzursuz Bağırsak Sendromu Neden Olur?

15-03-2023 10:00
Huzursuz Bağırsak Sendromu Neden Olur?

Çeşitli kaynaklarda Latin kökenli ismiyle irritabl bağırsak sendromu olarak da anılır. Ortaya çıkış nedeni tam olarak bilinmese de hastalığın ortaya çıkışına zemin hazırlayan bazı faktörlere ulaşılabilmiştir. Uzun yıllardır huzursuz bağırsak sendromu neden olur sorusunun yanıtını arayan çok sayıda medikal çalışma yapılmıştır. Elde edilen bulgularda hastalığın gelişiminde etkili olabilen bir takım ipuçları tespit edilmiştir. Buna göre:

-Bağırsaklarda meydana gelen enfeksiyonlar bağırsakların işlevselliğine zarar verebilir

-Bağırsak zarının incelmesi nedeniyle sindirim düzensizlikleri gelişebilir

-Bağırsak kasılmalarının düzensizleşmesi besinlerin hızlı sindirilerek ishale veya yavaş sindirilerek kabıza dönüşmesine neden olabilir

-Bağırsaktaki bakteri dengelerinin değişmesi; yararlı bakterilerin azalması veya zararlı bakterilerin üremesi bağırsak fonksiyonlarını etkileyebilir

-Stres, anksiyete ve depresyon türündeki hastalıklar; konversiyon adı verilen stres kaynaklı karın ağrıları huzur bağırsak sendromunu tetikleyebilir

-Aile geçmişinde kolon kanseri olanlar bağırsak hastalıkları için risk grubunda sayılırlar

Sayılan nedenler tek başına veya birlikte olduğunda bağırsak sendromuna yol açabilirler. Bu nedenle tanı öncesinde hastanın şikayetlerinin ve öyküsünün dinlenmesi oldukça yararlıdır.

Huzursuz Bağırsak Sendromu Nedir?

Fonksiyonel bir bozukluk olan huzursuz bağırsak sendromu kalın bağırsakta gelişen bir hastalıktır. Bununla birlikte sindirim sistemini tamamına doğrudan etki eder. Yaşam kalitesi ve kişinin sosyallik düzeyine verdiği zarar nedeniyle depresyon ve anksiyete gibi ruhsal bozukluklara yol açabilir.

Bağırsaklarda henüz bilinmeyen bir nedenden dolayı gelişen bir işlev bozukluğu bağırsakların çalışma dengesi ve düzenini bozar. Bunun sonucunda genellikle ishal veya kabız şeklinde kendini gösterir.

Huzursuz Bağırsak Sendromu Belirtileri

Hastalığın ortaya çıkış nedenleri gibi belirtilerinin de net olarak sıralanması mümkün değildir. Ortaya çıkan fonksiyon bozukluğunun şekli, boyutu ve bireyin beslenme alışkanlıkları ile yaşam biçimi huzursuz bağırsak sendromu belirtileri üzerinde doğrudan etkilidir. Bununla birlikte çoğu hastada görülen bir takım ortak belirtileri sıralamak mümkündür.

-Gelip giden şiddetli karın ağrısı

-Dışkılama sonrası rahatlama hissi

-Uzun süren şişkinlik ve gaz hali

-Karın bölgesinde kramplar

-Şiddetli kabız veya ishal

Huzursuz Bağırsak Sendromu Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Yapılan medikal çalışmalar huzursuz bağırsak sendromunun başka hastalıklara yol açtığına ilişkin bir bulgu içermiyor. Şu ana dek yapılan araştırmalarda hastalığın yalnızca kişinin yaşam konforu ve bireysel yaşantısı üzerinde olumsuz etkiye sahip olduğu yönünde bilgiler edinilmiştir.

Bazı kaynaklarda yer alan bilgilere göre huzursuz bağırsak sendromu tedavi edilmediğinde kolon kanseri veya başka sindirim bozukluklarına yol açtığı ifadelerinin gerçeği yansıtmadığı söylenebilir. Bununla birlikte tedavi edilmeyen bağırsak hastalıklarının çoğu gibi kişinin sosyalliğine ve yaşam konforuna ciddi zararlar verir. Buna bağlı olarak da depresyon gibi hastalıklar için uygun bir zemin hazırlar.

Huzursuz Bağırsak Sendromu Nasıl Geçer?

Öncelikle ortaya çıkış nedenine benzer şekilde huzursuz bağırsak sendromu tedavisiiçin de tek bir yol çizilemez. Burada önemli olan hastanın öyküsü, yaşadığı semptomlar, şikayetleri ve yaşam biçimidir. Aynı şekilde doğrudan bir tedavisi olmayan hastalık için diyetler, bitkisel destekleyiciler ve yaşam biçimini değiştirmeye yönelik tavsiyeler verilir. Ağrı şikayetleri ağır seyreden hastalar içinse yaşam kalitesini kısa sürede düzenleyebilmek adına ilaç tedavisi önerilebilmektedir.

Genel itibariyle sindirim sistemini destekleyici bitkisel çaylar ile birlikte diyet programları uygulanan hastaların huzursuz bağırsak sendromu semptomlarından büyük oranda kurtulduğu dönüşü alınır. Bu uygulanan tedavinin kalıcı olabilmesi için de elbette hastanın yaşam şeklini bu doğrultuda düzenlemesi gerekmektedir. Özellikle beslenme programlarının yeşil sebze ağırlıklı ve prebiyotik içerikli besinlerin tüketilmesi bağırsak rahatsızlıklarını önemli ölçüde azaltacaktır.
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.