Çoban Çökerten Nedir? Ne İşe Yarar?

06-03-2023 11:25
Çoban Çökerten Nedir? Ne İşe Yarar?

Çoban çökerten, sert iğneli bitki sınıfı içerisinde karşımıza çıkmaktadır. Bir diğer ismi de tribulus terrestris olarak bilinir. Halk arasında demir dikeni olarak da geçer. Pek çok farklı isme sahip olması dahi ne kadar yaygın olduğunu gözler önüne sermektedir. İsmini sonuna çökerten alması da onun ne kadar güçlü bir bitki olduğunu gözler önüne sermektedir.

Tribulus terrestris, ülkemizde Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetiştirilir. Buralarda iklim bitkinin yetişebilmesi için daha elverişlidir. Pek çok faydası vardır ancak kullanılmadan önce muhakkak bir uzmana sormak / danışmak gerekir. Peki, halk arasında demir dikeni olarak bilinen bu bitki nedir? Hangi hastalıklara iyi gelir ve ne işe yarar?

Çoban Çökerten Otu Nedir?

Kimyongiller familyasında yer alan çoban çökerten pek çok hastalığa iyi gelmesi ile tanınmaktadır. Bitkiden pek çok farklı ürün elde etmek mümkündür. Günümüzde tribulus terrestris olarak bilinen ve bitkiden elde edilerek üretilen ürünler:

·Yağ

·Çay

Farklı iyi geldiği noktalar bulunsa dahi genel olarak karşımıza sporcuların ve erkeklerin kullandığı ürünler olarak çıkmaktadır. Belli başlı riskleri azaltması sonucunda ise karşımıza oldukça faydalı bir ot / bitki olarak çıkmaktadır. Kökleri ile birlikte hasat edilen aynı şekilde dikey değil yatay olarak büyümesi ile de dikkat çeker. Dallarında meyveleri vardır ve uzunca dikenleri de bulunur. Kökleri ile toplanması ve çiçeklerinin kurutulması sonucunda işlemeye hazır hale getirilir.

Tribulus Terrestris Nasıl Kullanılır?

Tribulus terrestris yani Çoban çökerten otu kullanım olarak son derece yaygın ve geniş bir kullanım alanına sahiptir. Kullanım olarak ise genel olarak çay şeklinde tüketilir. Ancak özel olan noktalarda ise yağ olarak kullanılmasına da rastlanmaktadır.

Çoban çökerten kullanılışı incelediğimizde 30 güngibi bir süreç karşımıza çıkar. 30 gün boyunca günde bir defa çay şeklinde içilmesi en doğru kullanımı olacaktır. Çayın içerisine ise ortalama olarak bir çay kaşığı otun 100 ml suya atılması uygun olacaktır. Böylece pek çok sağlık sorununun kısa sürede çözüldüğünü de görme şansınız olur. Genellikle de cezve içerisinde 10 dakika kaynatılarak ve kaynadıktan sonra süzülerek içilmektedir. Ancak bazı zamanlarda uzmanlar 20 gün kullanarak1 hafta ara verilmesi gerektiğini de ifade ediyorlar.

Çoban Çökerten Faydaları

Çoban çökerten otunun faydaları arasında yüzlerce farklı şey vardır. Ancak henüz tıp tarafından bilinen, kanıtlanan faydaları şunlardır.

·Kadınlarda ve erkeklerde üreme hormonlarının işlevini hızlandırır. Hamile kalmayı kolaylaştırır. Aynı zamanda Afrodizyak özelliğine de sahiptir.

·Düşük ve yüksek tansiyonu olanlar için idealdir. Tansiyonu dengeleyen yapısı ile özellikle yüksek tansiyona sahip olan kişiler için tavsiye edilir. Ancak tansiyon ilacı ile birlikte kullanımı konusunda doktora danışmak gerekir.

·Demir dikeni faydaları arasında kas kütlesini artırmakta yer alır. Özellikle vücut geliştirme işi yapıyorsanız bu otun çay halini kullanabilirsiniz.

·Stresli insanların da kullanımına son derece uygundur. Sinir hücrelerini uyuşturarak stresli halin önüne geçer.

·Vücuttaki mikropları dolaşımdan atar ve enfeksiyonu temizler. Böylece hastalıklara karşı da vücudun savunmasını güçlendirir.

·Tribulus terrestris faydaları arasında içerisinde bulunan minerallerden kaynaklı olarak vücut direncini artırması da yer alır.

·Kas ve kemik ağrıları ile birlikte eklem yorgunluklarını da dindirmektedir. Kan dolaşımını düzenlemesi ile birlikte bazı ağrılara da iyi gelir.

Çoban Çökerten Otu Ne İşe Yarar?

Çoban çökerten otu ne işe yarar diye baktığımızda insanların sindirim sistemine, boşaltım sistemine, dolaşım sistemine iyi gelen bir ot olduğu görülmektedir. Daha sağlıklı ve konforlu bir yaşam sürmek adına muhakkak kullanılması gerekir. Ülkemizde ve dünyada en büyük sağlık problemleri arasında yer alan hamile kalmak gibi problemlerin de önüne geçer.

Çoban Çökerten Zararları Nelerdir?

Bitkisel veya kimyasal olarak hangi tür ilacı kullanırsanız kullanın bunun fazlası zarardır. Eğer ki vücudunuzun buna ihtiyacı yoksa o zaman sizler de almaktan imtina etmelisiniz. Çoban çökerten otunun fazlası da bu anlamda zararlıdır. Özellikle fazla kullanımı başta böbrekler ile dolaşım sistemi olmak üzere sindirim sistemine zararlı olabilmektedir.

Çoban çökertenin fazla kullanımı ile birlikte aynı zamanda dikkatli kullanımının da önemi büyüktür. Zira bir çay kaşığı tozunu atarak yapacağınız çay haricinde daha fazla miktarda 100 ml suya atacağınız miktar sizin için belirleyici olacaktır. Bu nedenle öncelikli olarak doğru kullanımını öğrenmek ve vücudunuzdaki değişimleri gözlemlemek gerekir.

Çoban Çökerten Otu Kullananların Yorumları

Çoban çökerten kullanımı yorumları itibari ile karşımıza son derece doğal bir bitki olarak çıkar. Kullanan kişilerin büyük kısmı şikayetlerinin giderildiğini söylemişlerdir. Ancak özellikle çoban çökerten cinsellik konularında kullanan kişilerin daha memnun kaldığı bir ot olarak karşımıza çıkar.

Demir dikeni kullanıcı yorumları da yine aynı şekilde kullanım amacına bağlı olarak değişen etkilere sahiptir. Sindirim sistemi, solumum sistemi, üreme sistemi, boşaltım sistemi ve dolaşım sistemine iyi gelen bu ot kullanan hastaların kendilerini daha iyi hissetmelerini sağlar. Aynı zamanda şiddetli ağrılarda da doğal uyuşturucu olması nedeniyle kullanılabilmektedir.
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.