Burun Tıkanıklığına Nefes Açıcı Çözümler

28-02-2023 09:40
Burun Tıkanıklığına Nefes Açıcı Çözümler

Kronik sağlık sorunlarına bağlı olarak yaşanabilen nefes darlığı, sağlıklı bireylerde de belirli dönemlerde görülebilir. Hekimler tarafından önerilen tedavilerin yanında, kişisel olarak yapılabilecek bir takım bitkisel takviyeler de alternatif olarak kullanılabilir. Bu sebeple nefes açıcı bitkiler bazen çayı, bazen de pekmezi yapılarak tüketilebilir.

Özellikle Astım-KOAH gibi doğrudan akciğeri ilgilendiren kronik hastalığı olanlar şifalı bitkiler yoluyla solunum yetmezliği tedavilerini desteklemek isterler. Tedavinin yanı sıra, suni oksijen takviyesinin yapılmadığı saat dilimlerinde burun nefes açıcı etkisi olan bitkilerin yardımıyla solunum yollarını rahatlatabilirler.

Nefes alışverişinin rahatlamasına ihtiyaç duyan bir başka grubun ise bir duruma, nesneye veya doğrudan hava (mevsime) alerjisi olan insanlar olduğu söylenebilir. En yaygın bilinen olarak polen alerjisi olan kişiler, bahar aylarında solunum yollarında ciddi zorluk yaşarlar. Bu maksatla da şifalı bitkileri kullanmaya ihtiyaç duyarlar.

Tüm bu sağlık sorunlarının yanı sıra sporla uğraşan, nefes sporu yapanlar (yoga, meditasyon vb.) da nefes açıcı etkisi bulunan bitkilere yönelebilirler. Fiziksel sporların neredeyse tamamında kontrollü ve yüksek düzeyde nefes gereklidir. En belirgin olarak koşmaya dayalı sporlarla birlikte yüzme stilleri güçlü nefese dayalı sporlar olarak ön plana çıkar. Bu sporlarla uğraşan kişiler ise bir rahatsızlığı olmamasına karşın nefes gücünü artıran bitkileri kullanmayı tercih edebilirler.

Yukarıda sayılan ve daha sayılamayan sayısız nedenden dolayı kullanılabilecek bir dizi şifalı ot bulunmaktadır. Bu otların bazıları çay şeklinde tüketilmeye uygunken, bazılarının da pekmezi hazırlanarak tüketilir. Ayrıca bitkisel gıda takviyesi içinde etken madde olarak bu tür burun nefes açısışifalı otlar kullanılır.

Nefes Açıcı Bitkiler

Herkesin farklı nedenlerle ihtiyaç duyabildiği nefes açıcı bitkiler listelemesi yapmak gerekirse;

-Çam kozalağı

-Nane

-Okaliptus

-Lavanta Çiçeği

-Civanperçemi

-Havuç

-Andız otu

-Devetabanı yaprağı

-Ebegümeci

-Mahlep

-Gelincik

-Meyan kökü

-Keçi boynuzu (Harnup)

 

Elbette yukarıda maddeler halinde sayılan şifalı bitkilerin kullanım şekli birbirinden farklıdır. Bazıları çay olarak tüketilmeye uygun olan otların, bir kısmı ise pekmez olarak tüketilmektedir. Bununla birlikte andız otu başta olmak üzere bazı bitkiler ise takviye edici ürünlerin içerisinde aktif olarak kullanılmaktadır.

Çam kozalağı pekmezi veya şurubu ismiyle duymuş olabileceğiniz ürün, akciğer hastalıkları için oldukça etkilidir. Solunum yollarını temizleme etkisi bulunan çam kozalağı az kaynatıldığında şurup, birkaç kez daha kaynatıldığında ise pekmez olarak tüketilebilir. Her ikisinin de aynı etkiyi yapacağını ayrıca belirtmek gerekir. Yalnızca tatları ve kıvamları farklı olacaktır. Kozalak şurubu sıvı olarak tüketilirken, pekmez ise tahin kıvamında koyu olmaktadır.

Günlük hayatta en çok bilinen burun nefes açıcı ot aslında nanedir. Mentol adı verilen maddenin özü olan nane, kuru veya yaş olarak tüketilebilir. Her iki formu da kaynatılarak çay içerisinde kullanılır. Yalnızca nane ile yapılabildiği gibi limon ve bal gibi doğal ürünlerle birlikte kullanımı da söz konusudur.

Pek bilinmeyen nefes üzerine etkili şifalı bitkilerden birisinin de havuç olduğu söylenebilir. Taze inek sütüyle birlikte kaynatıldığında akciğerler üzerinde antioksidan etkisi bulunan havuç, bu alanda hak ettiği ilgiyi göremeyen bitkilerden birisidir.

Özellikle erkeklerde bazı cinsel sorunların çözümü için sıkça kullanılan keçiboynuzu, aynı zamanda akciğerler ve nefes yolları üzerinde oldukça etkili bir bitki olarak dikkat çeker. Kaynatılarak suyu içilen keçiboynuzu nefes açıcı olarak da oldukça sık tercih edilir. Aynı amaçlarla pekmez olarak tüketilmesi de mümkündür.

Nefes Darlığına İyi Gelen Bitkiler

Nefes darlığına iyi gelen bitkilerin bazıları çok bilinmekle birlikte, bazıları hak ettiği ilgiyi görememektedir. Çay veya pekmez olarak tüketilen şifalı bitkilerin en yaygın olanları hazır olarak satıldığından bilinirliği ve tüketim miktarı oldukça fazladır. Nane, kozalak ve keçiboynuzu bunlar arasındadır.

Evde hazırlanabildiği fazla bilinmeyen nefes açıcı bitkiler ise okaliptus, andız otu, meyan kökü ve devetabanı yaprağı olarak sıralanabilir. Bunlar da genellikle çay şeklinde tüketilmekle birlikte takviye gıdaların içerisindedir.

Hazır satılan veya evde yapımı mümkün olan şifalı ot pekmezine uygun şifalı bitkiler:

-Çam kozalağı

-Keçi boynuzu (Harnup)

-Andız otu

-Meyan kökü

-Okaliptus

-Nane

Sayılan bitkiler çeşitli fiziksel ve online mağazalarda pekmez olarak satılabildiği gibi, doğadan toplanarak uygun tariflerle birlikte evde yapımı da mümkündür. Ayrıca yukarıdaki burun nefes açıcı bitkilerin bazılarının pekmezi birlikte de yapılabilmektedir.

Solunum Güçlüğü Olanlara Bitkisel Tavsiyeler

Solunum güçlüğü yaşayanların başvurduğu kolay çözümlerden birisi de şifalı bitki çayları olarak dikkat çeker. Büyük çoğunluğu evde kolayca hazırlanabilen nefes açıcı bitkilerile yapılan çayların sıcak-ılık arası kıvamda tüketilmesi önerilir. Bitki çayı yapımı için uygun olan şifalı bitkiler:

-Nane

-Lavanta Çiçeği

-Civan Perçemi

-Devetabanı Yaprağı

-Mahlep

-Meyan Kökü

-Ebegümeci

-Gelincik

Bu şekilde sıralanan şifalı bitkilerin çayının karışık olarak yapılması da mümkündür. Ayrıca listeye ek olarak bu çayların içerisinde limon, bal, tarçın, zencefil ve zerdeçal gibi malzemeler de eklenerek tatlandırılması mümkündür. Ayrıca lezzetin yanında solunumdan haricen faydalar alınması da mümkün hale gelebilir.

Havuç bitkisine burada ayrı bir satır açmak gerekir. Nefes açıcı etkisi pek bilinmeyen havuç, bitki çayı veya pekmez olarak tüketilmez. Yüksek ihtimalle bu nedenden dolayı fazla bilinmemektedir. Sütle birlikte kaynatılıp tüketilen havucun, akciğerleri temizlediği ve solunum yollarını rahatlattığı bilinir.

Andız Otunun Faydaları

Nefes açıcı bitkilerkonusunu işlerken, andız otuna ayrı bir parantez açmak gerekir. Türkiye’nin neredeyse her coğrafyasında yetişebilen ve kanser otu veya sinir otu isimleriyle anılabilen andız otunun insan sağlığı üzerine sayısız olumlu etkisi olduğu bilinir. İslam tıpçısı İbn-i Sina’nın da övgüyle bahsettiği andız otu, akciğer başta olmak üzere kanser türlerine karşı koruyucu görev üstlendiği için kanser otu ismiyle de anılmaktadır. Burun nefes açıcı olmasının yanında andız otunun faydaları şu şekilde sıralanabilir:

-Akciğer kanseri başta olmak üzere kanser türlerine karşı koruyucu etkisi

-Balgam söktürücü

-Solunum yollarını açıcı

-İltihap kurutucu

-Ödem atması

-Vücut sıcaklığın dengelemesi

-Bağırsak parazitlerini yok ederek sindirim sistemini rahatlatması

-İdrara çıkartması (rahatsız etmeyecek düzeyde)

-Hemoroid (basur) tedavisinde kullanımı

Yukarıda da belirtildiği üzere andız otunun en bilinen faydaları arasında ilk sırada nefes açıcı olması gelmektedir. Kuru öksürük, ciğerden gelen öksürük gibi türlü öksürük çeşitlerini iyileştirici etkisi bulunmaktadır. Bu nedenle akciğer hastalıkları tedavisinde etkin olarak kullanılır. Alternatif tıp alanında ise takviye edici gıda karışımlarının içine eklenerek bu etkilerinden yararlanılır.
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.